Sokan tudják,de kevesen ismerik be a tényt:

”Amikor eldöntöttem, hogy el szeretném adni cégem, akkor már az esetek többségében elkéstem annak előkészítésével és sajnos az álmaimban szereplő árat senki nem akarja majd megadni érte.„

Ez olyan ”magyar betegség”… mondta nemrég egy nagy intézményi befektető csapat vezetője az alábbiak hallatán:

  • Hiába az értékes, piacképes termék, ha a mérlegemben a takarító és tanácsadó számlák teszik ki az „EBITDA” összegét.
  • Csak megrendelők sorakoznak a dossziékban konkrét hosszú távú szerződések helyett.
  • Egy stratégiai értékű ügyfelem sincs: mert „eladtam én boldog boldogtalannak, és örültem, ha volt munkám.

Egy élethossz alatt hányszor adja el cégét, vállalkozását? Ugye, nem sokszor?

Hagyjon rá elég időt! Erre az értékesítésre legalább olyan jól fel kell készülni, mint a legnagyobb stratégiai partner megszerzésére, akit csak el tud képzelni. Mennyi idő is az? Sok megkérdezett cégvezetőből senki nem mondott fél évnél rövidebb időt, de az egy, másfél év volt a jellemző válasz.

Az érzelmi kötődést is fel kell számolni. Először fejben kell tudni elengedni az „édes gyermeket”, és behelyettesíteni más, értékesebb célokkal, és csak utána újra jöhet az ingujj feltűrés.

Nem mi vagyunk az utolsó szalmaszál! Az elfásult, menekülni vágyó, de dolgozni már képtelen vezetőnek, vagy a csak látszólag működő cégek tulajdonosainak,amik mögött elszabadult likviditási gondok vannak, és utolsó szalmaszálként eladná magát a „problémaforrást”, sajnos a legritkább esetben tudunk segíteni.

Az átadás az eddigi munkánk megkoronázása! Olyan tulajdonosoknak tudunk hatékonyan segíteni, akik végiggondolták, hogy a gyermekeiknek, a menedzsmentnek, szakmai vagy akár pénzügyi befektetőnek néhány éven belül eladnák, átadnák cégüket. Ennek érdekében hajlandóak még tenni, változásokat végigmenedzselni, és learatni munkájuk jól megérdemelt gyümölcseit.

Hogyan vágjunk bele?

A növekedési stratégia mindig egy teljes átvilágítással, és a cég jelen értékének megállapítással indul. A kívánt ár, és eladási forma kiválasztása után, a folyamatot megléphető lépésekre osztva, folyamatosan konzultáljuk a céget a növekedésen. Kézzelfogható business, és pénzügyi kontrolling rendszer bevezetése, és vészcsengő protokollok jelzik, ha eltérnénk a kijelölt iránytól.

Mennyi időre számítsak?

Együttműködésünk az ideális cél, és a jelen állapot különbsége alapján általában 1-3 évig tart. Előfordult már olyan eset is, hogy bár 3 év volt a növekedési stratégia megléphető időbeosztása, hamarabb tudtuk vevőt hozni.

Olyan ügyfelünk is akadt, akinek annyira megtetszett a növekedés eredménye, hogy elállt az eladástól, mert új kihívást, és új célokat talált növekedési pályára állított cégében.

A családi cég továbbvitele

Nem minden gyermek alkalmas a szülők cégének átvételére, nem minden menedzsment tag nőtt fel hozzáállásban ahhoz, hogy tulajdonos lehessen. Azzal sem árt tisztában lenni, hogy általában nem az első magán, vagy intézményi befektetőnek tetszik meg az adott cég, de tapasztalatból tudjuk, ha nem csak szép a „menyasszony”, hanem valós értékek is sorakoznak a háttérben, akkor megjön az igazi befektető, és összehozható a minden fél számára kívánatos üzlet.

Miért válasszon minket?

Munkáink,(ahol mi is pénzügy befektetők által birtokolt céget vezettünk), befektetői múltunk,és jelenünk miatt kapcsolatban vagyunk a világ legnagyobb intézményi befektetőivel, a magyar és nemzetközi kockázati tőke-alapokkal, és az egyre sikeresebb magyar magánbefektetőkkel is.

Hívjon bennünket, beszéljük meg, hogyan tudjuk segíteni cégét, hogyan tudjuk a maximumot nyújtani Önnek.

Pető Éva: 30/9282398

Bartucz László: 20/9402700

u.i.: Ha megfordult a fejében már a cégeladás, átadás gondolata, vagy a tudatos építkezés igénye, az azt jelenti, hogy nyugtalanítja a dolog. Ha nyugodtabban szeretne aludni, vagy feltöltekezni új kihívásokkal és feladatokkal, akkor egy beszélgetéssel garantáltan nem veszíthet semmit.

Hasznos volt? Ossza meg ismerőseivel is!

Hírlevél

                            

Kövess minket!

top